مطالب خواندنی صنایع غذایی
محاسبات حرارتی استریلیزاسیون کنسروها
از نابود کردن کلیه موجودات زنده موجود در محصول اعم از فرم فعال یا اسپرباکتریها و قارچها و همچنین انگلها و ویروس ها پروتوزواها و غیره به نحوی که در طی نگهداری بعدی نتوانند موجب فساد محصول شوند، اما مقاومت حرارتی میکروارگانیسم و اسپرآنها متفاوت و تابع عوامل مختلفی است و بنابراین در عمل نمی توان از زمان و درجه حرارت معینی برای استریلیزاسیون و محتوی قوطیها کنسرو استفاده نمود. بعلاوه باید در نظر داشت که همیشه نمی توان برای حصول اطمینان از عمل استریلیزاسیون از درجات حرارت بالاتر و زمان طولانی تر از حد لازم استفاده نمود، زیرا هر چند در چنین شرایطی میکروارگانیسم ها نابود می شوند اما تغییراتی نامطلوبی هم در غذا ها ایجاد می شود، از جمله رنگ، طعم، مزه، بافت، ارزش غذایی آنها دچار تغییرات نامطلوب شده و بعلاوه این عمل موجب هدر رفتن مقداری انرژی و وقت می شود.
بنابراین لازم است از حداقل زمان و درجه حرارت برای استریلیزاسیون استفاده شود و همزمان استریلیته محصول تضمین گردد.
از طرفی انجام محاسبات حرارتی برای استریلیزاسیون هر ماده کار مشکلی است و به همین جهت بیشتر متخصصین فن عقیده دارند که می توان یک گونه میکروبی خاص را به عنوان معرف استریلیزاسیون انتخاب نموده و محاسبات لازم را بر اساس مقاومت حرارتی آن انجام داد، برای این منظور معمولاً از باکتری C.Botulinum به عنوان باکتری رفرانس استفاده می شود که علاوه بر بی هوازی بودن و امکان رشد و نمو و تکثیر در قوطیهای کنسرو اسپرساز بوده و در شرایط نامساعد محیط فرم مقاوم یا اسپریاهاگ ایجاد می کند. و ضمناً سم بسیار مهلک و خطرناکی سنتز می نماید که حضور آن در مواد غذایی سلامت مصرف کننده را به طور جدی به خطر می اندازد.
بنابراین زمان و درجه حرارت استریلیزاسیون کنسروها باید طوری انتخاب شود که به طور قطع تمام کلستریدیاها و اسپرآنها از بین بروند و چنانچه پس از استریلیزاسیون و در طی نگهداری در انبارها این باکتری در کنسرو ها دیده شود دال بر عدم کفایت فرآیند حرارتی است.
در مطالعات پژوهشی R & D و… به جای کلستریدیوم بوتولینوم در مطالعات و تحقیقات آزمایشگاهی از C.Sporogens Putrefactive anaerobe PA 3679 وB.Stearothermophilus BS. 1518 نیز استفاده می شود که از کلستریدیوم بوتولینوم مقاوم تر هستند و ضمناً خطرناک نیستند.
مقاومت حرارتی باکتری کلستریدیوم بوتولینوم و خصوصاً اسپر آن مانند هر باکتری دیگری تابع زمان و درجه حرارت PH محیط و نحوه نفوذ حرارت به داخل محصول است هر قدر درجه حرارت بالاتر باشد انهدام میکروب و اسپرهای آن سریع تر است و برعکس در درجات حرارت پایین زمان مقاومت طولانی تر است بدیهی است در این مورد زمان و درجه حرارت هر دو دارای محدوده معینی هستند، و محدوده درجه حرارت مورد استفاده بین حداقل ۸۸ درجه سانتیگراد تا ۱۲۶ درجه سانتیگراد می باشد.
حال اگر تعداد میکروب با اسپرزنده مانده در اثر حرارت معین را در محور Y ها و زمان مجاورت آنها با درجه حرارت مذکور را روی محور X ها منتقل نماییم یک خط راست به دست می آید که به نام منحنی بقاء اسپرها یا Survival Curve نامیده می شود که از روی آن ملاحظه می شود که تعداد اسپرها و سلولهای زنده مانده در اثر حرارت به مرور زمان کم و کم تر شده و به سمت صفر نزدیک می شود، اما با اطمینان کامل نمی توان گفت که در چه زمان و درجه حرارتی در محدوده درجات حرارت و زمانهای متداول در استریلیزاسیون کنسروها تمام اسپرها از بین می روند. محاسبات اولیه مربوط به استریلیزاسیون کنسروها باید روی گونه های شناخته شده اسپر انجام گیرد و اگر این اسپر از کنسروها جدا شده باشد نتایج اطمینان بخش تری به دست می آید.
برای جداسازی و شمارش اسپرها در محاسبات فرآیند حرارتی جهت تعیین D – Value که مبنای محاسبات استریلیزاسیون است، ابتدا باید گونه کلستریدیوم بوتولینوم خالص، جدا شده از کنسرو را روی محیط liver broth یا Differential، Reinforced Clostridial Medium (DRCM) کشت داد، در این محیط گونه های کلستریدیا و سایر بی هوازیها و بی هوازی اختیارها رشد می کنند، اما اگر سولفیت سدیم و سیترات به محیط اضافه شود سولفیت سدیم به وسیله کلستریدیوم احیاء می شود و در اثر تشکیل سولفید محیط سیاه می شود، البته سالمونلا، پروتئوس و اشیریشیاکلی و پاره ای دیگر از میکرو ارگانیسم ها نیز سولفیت را احیاء می کنند، اما اگر قبل از کشت عمل پاستوریزاسیون انجام گیرد میکروارگانیسم های مزاحم از بین می روند.
در عمل مقداری حدود ۱۰ گرم از نمونه مورد آزمایش را در محلول ۱/۰ درصد آب پیتونه تا حد لازم رقیق می کنند و روی محیط کشت می برند و پلیت های کشت شده را در اتو ۳۰ درجه به مدت ۷ روز قرار می دهند، البته ظرف ۴-۳ روز اول کلینها ظاهر می شوند اما محیط سیاه نمی شود مگر پس از حدود ۷ روز که به این وسیله شناسایی اوّلیه انجام می گیرد، پس از این مرحله برای جدا کردن اسپرها از محیط کشت DRCM ابتدا محیط را از روی پنبه مصنوعی یا فیلتر مخصوص عبور می دهند تا سلولها عبور کنند و مواد محیط کشت روی سطح باقی بماند بعد محیط سلولها را مدت ۲۰ تا ۳۰ دقیقه در ۳۵۰۰ دور در دقیقه سانتریفوژ می کنند تا سلولها جدا شوند سپس شمارش سلولها را با روش متداول انجام می گیرد و باید ترتیبی داده شود که طی این عمل یک سوسپانسیون محتوی ۱۰۱۲ سلول به دست آید، سلول شمارش شده مدت نیم ساعت در معرض دمای ۷۵ درجه سانتی گراد قرار می گیرند تا اسپرولاسیون انجام گیرد، به جای استفاده از حرارت می توان سلولها را مدت یک ساعت در معرض الکل اتیلیک قرار داد برای این منظور سوسپانسیون سلولی جدا شده را با هم حجم آن الکل اتیلیک مخلوط می کنند و یک ساعت به حال خود قرار می دهند.
پس از طی مراحل فوق، سوسپانسیون اسپرهای شمارش شده را به میزان ۷ سانتی متر مکعب در کپسولهای کوچک شیشه ای ریخته، کپسول را به طور کامل بسته و در بن ماری روغن با حرارت مورد نظر قرار می دهند، بلافاصله پس از سپری شدن زمان تماس لازم کپسول را سرد کرده و اسپرهای زنده مانده را در حرارت ۶۵oC – ۵۵ فعال نمود تا به فرم Vegetaiveتبدیل شود بعد کپسول محتوی اسپرفعال شده را شکسته و محتوی آن را روی محیطDRCM یا Blood agar برده در شرایط بی هوازی قرار می دهند تا سلولهای زنده مانده رشد کنند و شمارش آنها امکان پذیر شود، این کار برای تمام درجات حرارت و زمانهای تماس به همین طریق انجام می گیرد و در صورت عدم کفایت درجات حرارت و زمانهای منتخب می توان ارقام آنها را افزایش داد.
به هر حال تمامی متخصصین ترموباکتریولوژی در این مورد اتفاق نظر دارند که مرگ میکروارگانیسم ها در اثر حرارت بالاتر از ۸۸oc معادل ۱۹۰۰F از قوانین لگاریتمی تبعیت می کند. بدین معنی که تعداد اسپرها در درجات حرارت بالاتر از ۱۹۰۰F به طور لگاریتمی با زمان کم می شود.
جدول۱: درجه حرارت و زمانهای تماس اسپر در معرض آنها برای محاسبه D-Valaue
درجه حرارت ) سانتیگراد( زمانهای تماس در معرض درجه حرارت منتخب ( دقیقه ) |